Frågor & svar
Experttips #1: Basta med linnehandduk istället för frotté
Vanliga frågor
-
Varför blir inte bastun varm?
SVAR: Bastustenarna har inte bytts ut på länge. Med tiden spricker stenarna och kan inte längre ackumulera värme. - Stenarna är smutsiga eller kan ligga för tätt, det hindrar luftcirkulationen och uppvärmning av stenarna. - Eldningsproblem kan även bero på läckande kanalanslutningar eller läckage från bastuugnens rökhål eller sotlucka. - Se till att bastuugnen och rökkanalerna är sotade. - Veden kan vara fuktig. - Bastuugnen kan ha för liten effekt.
-
Hur ofta bör stenarna i en familjebastu bytas?
SVAR: Bytesintervallet beror främst på hur många gånger bastun har använts. Om bastun används i genomsnitt två gånger per vecka så är lämpligt bytesintervall för stenarna ett år. Stapla om stenarna då och då eftersom de bryts ned vid användning och tätar stenutrymmet vilket hindrar luftcirkulationen mellan stenarna. God luftcirkulation är en förutsättning för att en bastuugn ska fungera riktigt och elmotståndens livslängd ökar tack vare motståndens lägre yttemperatur.
-
Kan jag yoga i bastun?
SVAR: Ja! Värmen i bastun hjälper kroppen att bli mjukare. Musklerna blir elastiska och förstärks. Samtidigt är det en form av detox eftersom man svettas väldigt mycket. Kom ihåg att dricka ordentligt med vatten!
-
Vad är ett bastutroll?
SVAR: Ett bastutroll är tillverkad i gips och sprider en god doft av tjära. Enligt finsk sed tar ett bastutroll väl hand om din bastu.
-
Kan jag ha träpanel i en ångbastu?
SVAR: Om du har tänkt att använda bastun till ångbad bör du välja väggar och tak av plast, klinker eller kakel som bättre står emot drypande fukt än vad en träpanel gör.
-
Kan man ha klinker som golv i bastun?
SVAR: Klinker på golvet är både vackert och praktiskt, men tänk på att varm klinker kan bränna under fötterna. Lösningen på det är att lägga trätrallar för att kunna gå på golvet utan problem.