• Tips
  • Kultur & historia
  • Basta
58°

Rätt värme i bastun

Vilken temperatur är rätt eller fel i bastun? Spelar luftfuktigheten någon roll för graderna? Vi reder ut värmedilemmat.

Vad lagom värme betyder i en bastu är ganska subjektivt. Det kan vara allt mellan 45 – 110 grader. Medan vissa tävlar i att basta så varmt som möjligt prioriterar andra njutningen i först och främst. 

Visste du att värmen upplevs olika beroende på luftfuktighet? Ju högre luftfuktighet desto varmare upplevs bastun är en tumregel.


De allra flesta upplever 70 – 90 grader som den mest behagliga temperaturen i en bastu med bara några procents luftfuktighet.

Har bastun en luftfuktighet kring 30 procent är en temperatur mellan 55 – 75 grader vanligast och behagligast. 

Populära bastur just nu är de med mycket hög luftfuktighet där ångbadet är det ultimata med 100 procents fuktighet. Här kan det räcka med 45 graders värme.

Ju högre luftfuktigheten är desto varmare upplevs bastun, så vill du ha det riktigt hett måste du dra ner på luftfuktigheten.

Tänk på procenten%

Hamam, aufguss och saunayoga

Vad gäller utländska bastur brukar det exempelvis vara mellan 40 – 50 grader varmt i en hamam. En temperatur som är kopplad till hamamens höga luftfuktighet. 

En tysk aufgussession brukar ske i en bastu där gradantalet ligger mellan 60 – 90 grader. 

Här kan du läsa mer om bastubad i andra kulturer

För yogaövningar och liknande bör bastutemperaturen ligga någonstans mellan 50 – 60 grader i en traditionell bastu med ca 30 procents luftfuktighet.

De 5 bästa övningarna för yoga i bastun hittar du här

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

58°

Diskutera : Vad tycker du? Är det coolt att bada hett?