• Basta
  • Hälsa
187°

Vinterbad och bastu – en oslagbar kombo!

Blodet rinner snabbt genom kroppen, ett lyckorus och ny energi, så beskriver vinterbadare känslan efter ett bad. Och studier visar att vinterbadare både är lyckligare och friskare!

Faktum är att de beskrivningar som vinterbadare ger stämmer väl överens med vad som händer rent fysiskt i kroppen efter ett vinterbad. Det visar en undersökning som den finske läkaren Kylliki Kauppinen har gjort.

Det som händer är att när huden kommer i kontakt med det kalla vattnet, drar blodkärlen ihop sig för att hålla kvar värmen, medan blodtrycket stiger för att motverka nedkylning.

 

Vinterbadet sätter igång blodcirkulationen och tillsammans med bastubadet, det kalla och det varma, får hela kroppen en ordentlig blodgenomströmning.


Vinterbadare gladare

När en vinterbadare utsätter sig för det iskalla vattnet, frigörs en kaskad av endorfiner, som är kroppens eget morfin med en smärtstillande effekt som varar i 2-4 timmar. Det bidrar till att kalla dopp har en positiv effekt på flera smärtsamma åkommor. Dessutom fungerar endorfiner antidepressivt, vilket gör att vinterbadande helt enkelt är gladare och lyckligare människor.

Fler hälsofördelar

En annan studie gjord av forskaren Pirkko Huttonen, vid Uleåborgs universitet visar att vinterbadares blodtryck sänks, att de blir mer tåliga mot kyla och dessutom klarar de av stress bättre och sover bättre. Förutom det kom forskarna fram till att vinterbadarna var mer energiska och aktiva än de som inte hade badat.

Passar inte alla

Vinterbad passar de flesta, undantaget om man har en hjärt- eller cirkulationssjukdom, då bör man rådfråga sin läkare. 

2 x vinterbadare

Renée Birnick, 62, Stockholm, estetlärare

- Jag har alltid gillat att bada kallt och kom i kontakt med vinterbad redan i unga år då jag testade det på landet för första gången och blev fast direkt.

Det är sådant påslag på kroppen, en obeskrivlig skön känsla av välbefinnande. Endorfiner frigörs och blodet strömmar till och jag känner mig som en ny människa med massor av energi.

I dag vinterbadar jag så fort jag får tillfälle. Det brukar bli på Hellasgården i Stockholm eller på Ribersborgs kallbadhus då jag är i Malmö, där skulle jag kunna bosätta mig.

När jag vinterbadar så börjar jag hela ritualen (för det är som en slags ritual) med att duscha, sedan bastar jag en kort stund, sätter på mig badtofflor och badmössa och springer ut naken och doppar mig, tar några simtag så går jag upp, står i vinden ett tag och sen doppar jag mig igen och kliver upp och in i bastun. Så där gör jag 7-8 gånger. Det tar ungefär två timmar.

När jag bastar vill jag att bastun ska vara kring 70 grader, det tycker jag känns lagom. Jag föredrar också när det är tyst i bastun eftersom det är som ett slags meditativt tillstånd att vara där inne och varva det med de kalla baden.

Renées bästa vinterbadartips!

  • Glöm inte badtofflor
  • Använd badmössa
  • Ta med badrock
  • Vinterbada aldrig själ
  • Vänta med simtagen som nybörjare
  • Håll i stegen
  • Ta med en vattenflaska till bastun

Petra Holmberg, 45 år, Älta, studerande

– Bastu och vinterbad har alltid legat mig varmt om hjärtat, jag är delvis uppvuxen i Finland och van vid fredagsbastu med familjen. Det är nog tack vare Hellasgården som jag började att vinterbada eftersom det ligger i närheten till där jag bor.

Jag vinterbadar minst två dagar i veckan, gärna oftare.

Jag badar och bastar året om och gillar mycket att bada i vak.

Tjusningen med vinterbad är avkopplingen, vänskapen och det sociala tillsammans med bastuvännerna. Jag ser också en enorm hälsovinst med vinterbadet, det motverkar sömnbesvär, depression, smärta mm. Själv behandlar jag min fibromyalgi med vinterbad istället för att äta mediciner. Efter en badkväll är jag lycklig, smärtfri och härligt avslappnad. Dessutom stärker vinterbadet mitt immunförsvar och jag är sällan sjuk.

Jag tycker att en bra temperatur på bastun är mellan 70 och 80 grader. Jag vill kunna kasta bad och njuta av vattenångan.

Mina bästa tips för ett lyckat första vinterbad är att ha en bastumössa och ett par bra skor som du inte behöver ta av dig när du kliver i. Ta gärna med dig någon, gå aldrig själv. Bastufolk är trevligt folk och hjälper dig gärna. 

"Bastufolk är trevligt folk
och hjälper dig gärna."

10 tips till vinterbadare:

1. Ta alltid med en vän.

2. Värm upp dina muskler innan du går i vattnet.

3. Låt din kropp svalna efter bastun innan du går i vattnet.

4. Första gången, ta ett snabbt dopp.

5. Klä dig varmt efter simturen.

6. Drick varma drycker.

7. Gå aldrig i vattnet om du är sjuk eller berusad.

8. Bär gärna badskor och en badmössa.

9. Hoppa aldrig i vattnet med huvudet först.

10. Hur många gånger du går i vattnet, hur många gånger du bastar är högst individuellt. Lyssna på din kropp och se vad som fungerar just för dig.

 

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

187°

Diskutera : Vad tycker du? Är det ballt att bada kallt?