• Miljö
  • Kultur & historia
359°

Vett och etikett i bastun

Existerar vett och etikett-regler i bastun? Vi frågade Svante Spolander, ledamot i svenska Bastuakademien.

Svante Spolander, kanslist och styrelseledamot i svenska Bastuakademien berättar att Bastuakademien inte har några direkta regler utan ber om ”normal hänsynstagande”. Så länge man inte stör varandra är det okej, men det är bra att veta att olika ställen har sina egna regler. Det bästa är att ta reda på plats vad som gäller.

Tävla inte

Det största och vanligaste etikettsbrottet som görs i bastun är tävlandet där någon kastar på vatten för att visa hur mycket han eller hon tål, menar Svante Spolander.

– Bastun är individuell och alla skall hitta sitt förhållande till fukten och värmen. Tävlandet skrämmer bort folk från bastun men vi vill ju att folk ska in i bastun.

I stället för att tävla med andra kan man utmana sig själv i det tysta föreslår Svante och förklarar att det finns en skönhetsgräns när den sköna hettan övergår i smärta, den gränsen är individuell men alla kan hitta den, försäkrar han.

 

Var lågmäld

Precis som Tiina Vaino, grundaren till saunayogan , förespråkar Svante att bastun ska först och främst vara en rofylld plats.

– För mig och för många andra är bastun både en inre och yttre rening. Därför bör det vara tyst i bastun och eventuella samtal bör vara lågmälda.

svante spolander

5 bastutips från Bastuakademien

  • Basta naken. Den ultimata reningen får man naken.
  • Ge bastun tid. Stressa inte utan låt bastubadet få ta den tid som behövs. Det mår både kropp och själ bra av.
  • Duscha när du svettas. Då lossnar smuts och svett annars torkar det bara in.
  • Utmana dig själv. Hitta din egen värmegräns och töj på den.
  • Stressa inte. Ta det lugnt efter bastubadet och kyl av dig långsamt.

Handduk eller inte?

En fråga som flera funderar över, speciellt bastunybörjare, är om man ska vara naken i en bastu eller inte.

– I Bastuakademien anser vi att den optimala reningen får man helt naken, men självklart slänger vi inte ut någon som inte är det. Men jag vet att det finns ställen där det är förbjudet att ha något på sig. Då får man anpassa sig till dessa regler, säger Svante Spolander.

Han tycker att om man är osäker för vilka regler som gäller så kan man ha en handduk om sig för att visa hänsyn, sen kan man se vad som är brukligt på det stället.

 

Ta med sittunderlag

– En annan viktig etikettregel är att man har ett sittunderlag med sig för att inte smutsa ner laven, det är jätteviktigt, tycker Svante.

Vad gäller blandbastur kvinnor och män tycker han att det är helt okej bara det finns skilda omklädningsrum.

För att framtidens bastubadare ska få en insyn i bastulivet har Svante och Bastuakademien sett till att barnen alltid får vara med i bastun.

– Då lär de sig från att de är små vad som gäller i bastun. Vi brukar resonera kring vad bra ånga är och andra frågor om välmående, det är en slags bastuskola.

Äkta bastubad
= naket

naket i bastun

bastuakademin

Det här är svenska Bastuakademien

Bastuakademien är en ideell förening vars syfte är att vårda och sprida god bastukultur. Till sin hjälp har Bastuakademien även olika kompetenser som arkitekter, läkare, folklivsforskare och konstruktörer. Som medlem blir man del av det nätverket.

Bastuakademien har också tagit fram ett bedömningsprotokoll för alla medlemmar där de har samlat tips och råd för dem som bygger bastu. 

Varje år firar man den nationella bastudagen med olika teman. 2016 äger Nationalbastudagen rum den 11 juni och temat är bastu och hälsa. Mer info: bastuakademien.se

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

359°

Diskutera :