• Inredning
  • Bygg
  • Gör det själv
209°

Välj rätt belysning till bastun

Mysigt, varmt och inbjudande. Belysningen har en avgörande roll för själva bastuupplevelsen. Här är 10 lysande tips hur du väljer den bästa belysningen!

1 Rådfråga. Precis som med det mesta finns det en mängd alternativ att välja mellan när det handlar om bastubelysning. Rita gärna en skiss över bastuutrymmet och ta med till butiken. Där kan en fackman hjälpa dig och visa exempel på belysning som passar bäst.

 

2 Välj ett behagligt ljus. Starka lampor eller en mörk bastu gör ingen glad, så satsa lite extra på belysningen. Energilampor, halogenlampor, LED eller ljusfibrer är vanliga val. Armaturer som designmässigt är anpassade till bastuutrymmen som spottar, ljusramper, lampskärmar, finns det en uppsjö av på marknaden.

 

3 LED-belysning. LED är på modet och ett bra alternativ till vanlig belysning. Kostar en slant extra men i gengäld håller den lite längre. I bastun är LED-belysningen perfekt att installera under laven, den tar lite utrymme, är värmebeständig och ger mycket ljus.

 

4 Ljusfibrer. Fördelen med ljusfibrer är att de varken leder ström eller värme utan bara ljus.

 

5 Färgat ljus. Mild vit belysning som harmonierar med bastuns träpaneler är hittills den belysning som varit mest efterfrågad. Men nu är även färgat ljus på modet. Färgat ljus passar bra i ljusterapisyfte där färgerna påverkar sinnesstämningen på samma sätt som aromaterapi gör, t ex gult som ger energi och fokus, blått och grönt som är avstressande, rött som främjar kreativiteten och så vidare.

Armaturerna brukar erbjuda antingen en enda färg eller så kan de växla mellan olika färger, även intervallsvis t ex bastulampan Nikkarien Led54 som skiftar i färg.

 

6 Indirekt bastubelysning. De flesta bastuägare väljer indirekt belysning där ljusets sprids på ett behagligt mjukt sätt och ger den speciella mysiga bastukänslan. För att få den indirekta belysningen kan man klä in ljuskällan med träramper. De lampskärmar som är tillverkade för bastubruk har oftast redan den designen.

 

7 Placering. Tänk igenom noggrant hur du vill placera belysningen. Vanligt är att man sätter lister utmed väggarna, ett annat alternativ är att sätta infällda spotlights i tak och väggar.

 

8 Säkerhet. Säkerhetsaspekten är mycket viktig. En bastu är enligt elsäkerhetsverket indelad i olika zoner. Beroende på zonen där armaturen placeras, ställs olika höga krav på eldfasthet. Ta reda på de regler som berör dig hos Elsäkerhetsverket, www.elsakerhetsverket.se

 

9 Installering. Tänk på att det alltid krävs en behörig elektriker för att installera bastubelysning (undantaget är LED-belysning som är en lågspänningslösning).

 

10 Belysning utanför bastun. Tänk helhet. I flera fall är det värt att fundera på belysningen även utanför själva bastun. Inte sällan kan fin belysning skapa en mysig helhet exempelvis med duschutrymme, trappor och trösklar.  Och om bastun är fristående med fönster och utsikt kan det vara trevligt med fin belysning i gräset, skogen eller vid bryggan utanför.

Belysning i bastun

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

209°

Diskutera : Dela med dig av dina egna lysande idéer för bästa bastu-belysningen!