• Bygg
  • Miljö
  • Kultur & historia
222°

Välj rätt bastutyp

Bastualternativen är flera där var och en har sin specifika karaktär. Här listar vi de vanligaste bastutyperna.

Våtbastu och vedeldad

Våtbastun är den typ som brukar kallas för den klassiska bastun. Den kan vara eldriven eller vara vedeldad och då krävs en skorsten. När man bastar i en våtbastu använder man vatten för att kasta på stenarna och på så sätt kan man reglera temperaturen som oftast ligger på behagliga 65-75 grader.

Torrbastu

Torrbastun kan komma upp i heta temperaturer, gärna över 100 grader. Särskilda aggregat behövs, men annars är torrbastun lik våtbastun.

Ett bra tips om man badar riktigt varmt är att (hur konstigt det än låter) ta på sig en ullmössa. Ull skyddar inte bara mot kyla utan håller även värme borta från huvudet och skyddar mot överhettning.

 

Ångbastun

Ångbastun härstammar från Orientens badhus och är inte lika varm som våtbastun. Temperaturen ligger mellan 50–60 grader. Däremot är luftfuktigheten större. Ångan kommer från en ånggenerator. Ångbastun räknas som våtutrymme, vilket ställer höga krav på byggnationen.

 

Infraröd bastu

Infraröd bastu är just nu på modet. Den bygger på ljusstrålning som omvandlas till värme då den träffar huden. Värmen går lite djupare in i kroppen jämfört med traditionell bastu. Många upplever den som behaglig då luften inte blir lika varm med infravärmen. Till utseendet är en infraröd bastu oftast lik en våtbastu.

På K-rauta.se finns bastuaggregat för alla olika typer av bastu

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

222°

Diskutera :