• Träning
  • Hälsa
82°

Saunayoga – ny het träning!

Saunayogan har redan övertagit Finland. Nu har den heta yogan kommit till Sverige.

Det är tidig morgon på spahotellet Yasuragi Hasseluden utanför Stockholm när jag och sju morgonpigga gäster bänkar oss i utomhusbastun. Det vi väntar på är ett pass med en ny yogaform som kommit från Finland till Sverige. Träningen kallas för saunayoga och ska passa alla, oavsett ålder och träningsvana.

Instruktören Ana Claudia Meleiro hälsar oss välkomna och berättar kortfattat vad saunayoga går ut på. Sex yogaövningar ska utföras inom loppet av en halvtimme. Det är viktigt att vi dricker men inte för fort utan i små klunkar annars kan vi börja må illa. Känner vi obehag i värmen är det bara att gå ut, men det har aldrig hänt, berättar Ana Claudia som är aktivitetsledare och yogainstruktör på Yasuragi.

Innan vi börjar berättar hon om fördelarna med att yoga i bastun. Stelheten försvinner, blodcirkulationen kommer igång, en detoxprocess påbörjas tack vare svettningen och man blir fylld med ny energi, är bara några exempel.

De tre första positionerna fokuserar på överkroppen, skulderblad, nacke och bröst, de tre senare på nederdelen av kroppen samt att de har en pulshöjande effekt.

Passet går bra, övningarna är lätta men visst är det skillnad på vanlig yoga och en yoga i 55 graders värme som bastun har. 

Ana Claudia Melerio, instruktör Saunayoga Foto: Charlotta Boucht

Jag känner att jag blir törstig mycket snabbare men också att värmen hjälper till med positionerna och stretchen.

Ana Claudia berättar att positionerna passar både nybörjare och avancerade eftersom man gör dem efter egen förmåga. Är man tränad går man bara lite djupare i stretchen.

Hon gillar saunayoga eftersom det passar konceptet som Yasuragi har.

– Vi har gäster i olika åldrar och med olika träningsbakgrund, därför är den här yogan så bra jämfört med bikramyoga där man måste vara ganska yogavan och där passet tar 1,5 timme med tjugosex positioner. Alla har inte den tiden att lägga ner på sin träning.

Efter en halvtimmes saunayoga är jag fast. Jag har svettats ordentligt och ser att mina yogakompisar också har gjort det. Vattenflaskan är tom trots att jag bara tagit småklunkar. Ana Claudia avslutar sitt pass med ett dopp i den iskalla källan som ligger i direkt anslutning till bastun. Själv är jag tyvärr inte lika modig men känner mig fylld men ny energi och simmar 20 längder i poolen på kortare tid än jag någonsin gjort tidigare. Och efteråt känner jag mig faktiskt som en ny människa. Kanske har jag med saunayogans hjälp just upplevt en detox express?

Text: Katarina Henningsson

Prova själv!

Saunayogans fem bästa positioner

Låt dig inspireras av fem enkla rörelser som släpper spänningar i rygg och nacke. Försök att planera in passet i dina veckorutiner.

Saunayoga - här är de fem bästa övningarna


Saunayogans grundare:

Tiina Vainio älskar sauna, yoga och tystnad. En dag fick hon idén att föra samman de tre. Det var så saunayogan föddes.

För fem år sedan arbetade Tiina Vainio på reklambyrå i Helsingfors. Hennes liv var hektiskt och hon stressade sig igenom dagarna. Ju stressigare vardagen blev ju mer längtade hon efter tystnaden. Tiina höll på med ashtanga yoga och brukade basta regelbundet. Det var i saunan hon skapade sitt ”tysta rum” där kunde hon koppla av och ha tid att tänka och meditera.

Under en resa i London gick hon till varuhuset Selfridges där hon upptäckte att de hade ett ”Quiet room”. Ett rum där mobiler, datorer och annan elektronik var bannlyst. Ett rum där man kunde ta en paus från vardagens hektiska liv, ljudet, bruset och shoppandet som skedde i varuhuset. Det var när Tiina tog en paus i ”the quiet room” som hon kläckte idén med saunayoga. Det skulle bli ett utmärkt sätt att slå ihop de tre sakerna som gav henne balans i livet; tystnad, yoga och saunabad.

– Jag ville skapa en yogaform där alla kunde delta, oavsett ålder och träningsvana. Ingen trendig bikram i stor sal med massa speglar och svåra positioner. Utan ett mindre slutet rum dit alla var välkomna, som ett yogavärldens IKEA, en door opener till yogavärlden, berättar Tiina.

I dag arbetar hon fulltid med sitt koncept. Hon har också skrivit en bok om saunayoga och håller i utbildningar även utanför Finlands gränser. I Sverige är det Yasuragi Hasseludden som har saunayoga men fler ställen är på väg, både i Finland och i Sverige. Och hon håller även på att ge ut en ny bok – även den med saunan i fokus.

Mer info: www.saunayoga.com
www.facebook.com/SAUNAYOGA


Text: Katarina Henningsson

Tiina Vainio
"Jag vill skapa yogavärldens IKEA"

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

82°

Diskutera :