• Inredning
  • Bygg
  • Tips
  • Gör det själv
124°

Hotta upp din gamla bastu med nya tillbehör

Tycker du att din bastu är gammal och trist? Lugn, med några enkla tips blir din bastu som ny. För att bastun ska kännas inbjudande är inredningen a och o. Det brukar räcka med att pimpa den med några nya tillbehör. Men är bastun i väldigt dåligt skick kan det krävas ett panel, golv- eller bänkbyte.

Lavar och bänkar

Något måste man ju sitta på och de flesta väljer bastubänkar eller lavar. För att göra bastun mer personlig kan du bygga din egen bastupall och kanske även bygga några gästpallar. Det är bara fantasin som kan sätta stopp för hur just dina pallar ska se ut.

MEN om du är hyfsat nöjd med din gamla bastu och bara vill ha lite ny bastukänsla räcker det med några enkla förändringar och inköp.

Panel

Bastupanelen är viktig inte bara med tanke på funktionen utan även för helhetsintrycket. Läs mer om hur du väljer träpanel. Men trä är inte det enda alternativet. Sten och glasväggar blir alltmer populärt och även kakel som är vanligast i ångbastur. Tänk bara på att både kaklet och det härdade glaset måste vara av bra kvalitet så att de tål höga temperaturer och inte spricker i värmen.

Golv

Precis som i alla andra utrymmen är bastugolvet viktigt att välja med omsorg. Det ska ligga på en effektiv fuktspärr och vara behagligt att gå på, väljer du trä är det viktigt att golvet är behandlat. Klinkers och våtrumsmattor är andra alternativ. 

Orientalisk stil

Så skapar du den orientaliska stilen!

Utanför bastun: 

1Låt färgskalan gå i starka färger som rött, blått, turkost, grönt, mörklila, orange, guld och silver när du väljer handdukar och annan inredning. 

2Ställ fram en eller två vackra orientaliska lyktor framför bastudörren. Eller tänd ett par doftljus med orientaliska dofter av t ex mysk, apelsin, kanel och cederträ.

3Bjud på exotiska frukter framlagda på vackra orientaliska fat.

4Servera myntate i små orientaliska teglas.

 

5Lägg fram orientaliska skönhetsprodukter i anslutning till duschen t ex äkta hamamtvål gjord på olivolja alternativt marockans svart tvål, skrubbvante, skrubborste, Rhassoul-lera, rosenvatten, arganolja.

I bastun: 

6Undvik för stark belysning, indirekt belysning är att föredra. Färgad belysning ger en orientalisk känsla, exempelvis rött som ger energi eller blått som är en avslappnande färg.

 

7Bastuhink i koppar, zink, aluminium eller rostfritt är fint. Glöm inte att matcha med en vacker skopa t ex bastuset Nikkarien Kopparstäva och skopa.  

 

8Aromaoljor med orientaliska dofter är ett måste för rätt bastufeeling t ex cederträ, kanel och vanilj. 

 

9Gör en egen pall och lägg på fin mosaik på sitsen. 

 

 10Lägg in bomullshanddukar med fransar för äkta hamamkänsla.

 

"10 tips för en orientalisk stil"

Bastuset Nikkarien

Nikkarien Kopparstäva och skopa

Yasuragi japans stil

Bilder från Yasuragi

Så skapar du den Japanska stilen!

Utanför bastun: 

1Försök att skapa en lugn känsla utanför bastun. Låt färgskalan gå i jordiga naturfärger. Tänk Zen som betyder meditation och är ett centralt begrepp inom zenbuddhismen. Meningen är att du stressar av redan utanför bastun.

 

2Låt vägen fram till bastun vara så avskalad som möjligt. Ta bort alla störningsmoment i form av onödiga möbler och småprylar. Satsa istället på en vacker grön växt t ex ett Bonsaiträd eller en stor glasvas med långa grässtrån. En stenstaty av Buddha kan välkomna bastugästerna.

 

3Skaffa eller bygg en enkel klädhängare där du hänger ett par vackra japaninspirerade morgonrockar/kimonos och ett par japaninspirerade badtofflor. Ställ fram duschtvål och schampo i förpackningar med japansk design. Japanska produkter hittar du t ex i butiken på Yasuragi Hasseludden utanför Stockholm, www.yasuragi.se

 

 4Placera en eller två rispapperslyktor framför bastudörren.

 

5Bambustege att hänga kläder eller handdukar över passar bra i stilen.

 

6Välj naturfärgade handdukar i ekologisk bomull och strearinljus av bivax

 

7Bjud på grönt té i japanska keramikmuggar.

Tips #1
Låt färgskalan gå i naturliga jordfärger.

I bastun

8I en japaninspirerad bastu bör belysningen vara så diskret som möjlig, allt för att kunna nå den ultimata avkopplingen. Tänd gärna några doftljus eller köp doftstickor. Exempel på japanska dofter är citrongräs, grönt te, lotusblomma eller jasmindoft.

 

9Välj naturmaterial som sten, bambu och trä till bastuhink, slev och pall - som gärna får ha en japansk design. Skrubba dig med en badborste i bambu.

 

10Stenar lär ha en lugnande effekt. Placera några medelstora vackra stenar på bastulavarna, du kan strö rosenblad över dem för extra effekt.

 

Finsk stil

3 tips för finskt bastukänsla med pisk

1 Finsk saunakänsla kan du förstärka genom att använda basturuskor. Lägg gärna fram flera ruskor till dina bastugäster. Se hur du gör din egen ruska

 

2 När det gäller inredning skiljer sig inte den finska saunan så mycket från vår svenska. Träinslagen dominerar inredningen och bastutillbehören och du hittar det mesta på www.k-rauta.se

 

3 Njut av den finländska bastutraditionen och använd tjärprodukter med äkta talltjära från de finska skogarna. Blanda några korkar av bastutjärdroppar i bastuvattnet och kasta sedan lite av vattnet på bastustenarna för äkta finsk saunakänsla.

Tips!
”Lägg gärna fram flera ruskor till dina bastugäster”

Basturuska

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

124°

Diskutera : Vilken bastustil tycker du bäst om?