• Skönhet
  • Hälsa
108°

Heta bastutrenden från USA - Detox med bastu

Bastubad renar och läker och är den perfekta detoxkuren – dessutom förbränner man kalorier - och det är helt gratis!

Bastubad är oerhört bra både för hälsa och själ, där är forskarna helt överens. En av USA:s främsta hälsoexperter Dr Mark Hyman prisar dessutom bastun för att vara den i särklass bästa metoden att rena och stärka kroppen, och han är inte ensam. 

Detoxtrenden kopplad till bastubad har fullkomligt exploderat. Dr Hyman badar bastu själv varje dag och föreskriver bastubad även till sina patienter.

Prisar infraröd bastu

Den bastuformen Dr Hyman hyllar allra mest är en relativt ny form av bastubad. Det handlar om den infraröda bastun som går ännu djupare ner i vävnaderna så att värmen kommer ordentligt åt både spända muskler och lagrade miljögifter.

Värmen från en infraröd bastu bryter ner många av de gifter i kroppen, som sedan svettas ut genom huden. De infraröda strålarna tränger djupare än den värme som genereras i en ångbastu så trots lägre temperatur kan en infrarödbastu bryta ner även de mest motståndskraftiga gifter i kroppen.

Här hittar du infraröda bastur: www.k-rauta.se

"Detoxtrenden
har fullkomligt exploderat"

Svettningen det primära

Det primära med detoxen är att man ska svettas ordentligt så att kroppens självrenande mekanismer aktiveras. Men vad gör man om man tycker att värme och svettningar är jobbigt?

Även där har Dr Hyman ett svar. Han menar att det går att träna upp sin förmåga att svettas genom att vänja sig gradvis vid värmen. Det gör man bäst i en ångbastu eller så skvätter man vatten lite oftare på bastuaggregatet. 

Man ska också dricka ordentligt och ta regelbundna duschar mellan sittningarna. Så småningom märker man att kroppen tål värmen allt bättre och sittningarna kan bli allt längre.

Efter en bastusession är det viktigt att man fyller på med näring och vila, då kommer man må prima, menar Dr Hyman. Han rekommenderar att man avsätter 1-2 timmar några gånger i månaden för en bastudetox.


Tips: Drick gärna en grön vitamindrink efter bastandet. Den är inte bara god utan ser även till att utrensningen/detoxen fortsätter.

Gör så här: 

Ta en handfull gröna blad, en frukt, lite koncentrerad ekologisk juice och mixa med vatten. Kör i en halv avokado på slutet.

Fler nyttiga drinkar se:
Svalkande smoothies, cocktails och istéer här

Därför är bastu-detox bra:

  • Sätter fart på fettförbränning och för ut gifter.
  • Ökar cirkulationen i kroppens alla celler.
  • Balanserar hormoner och blodsocker.
  • Förbättrar rörlighet och minskar värk.
  • Stimulerar immunförsvaret och hämmar virus.
  • Stärker nervsystemet och hjärnkapaciteten.
  • Sänker blodtrycket och stärker hjärtat.
  • Ökar mängden välbehagliga endorfiner.

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

108°

Diskutera :