• Gör det själv
208°

Gör din egen basturuska

Ruska, bastukvast eller vihta. Kärt barn har många namn. Här får du tipsen för den perfekta bastukvasten.

Piska dig i form - Gör din egen basturuska av björkris! I en äkta finsk sauna använder man sig av en basturuska även kallad bastukvast och ”vihta” på finska. Ruskan ska ligga i blöt en stund innan man lägger den på aggregatets stenar så att den sprider en behaglig doft. 

Sedan piskar man sig själv försiktigt. Piskandet blir som en massage och får igång blodcirkulationen.
Det allra bästa är att plocka björkriset under juli eller augusti när löven vuxit färdigt så att de håller längre.

Gör så här:

1 Kvistarna ska ligga intill varandra. Lägg de kraftigare kvistarna i mitten och de smalare på sidorna.

 

2 Bind kvistarna med en lång mjuk björkkvist (ren från småkvistar) som du snor ihop till en länk genom att snurra den runt.

 

3 Linda björkkvisten hårt runt bastuskaftet. Skjut in toppen av kvisten genom skaftet där bladen slutar och linda sedan kvisten hårt runt ruskan ett par varv.

 

4 Bind på samma sätt som ovan fast i slutändan.

Det här behöver du:

  • En vass kniv
  • En liten sekatör
  • Rätt sorts björk. Känn på kvistar och blad och bedöm kvaliteten. Bladen ska vara hårda, lite sträva och så stora som möjligt. Bästa ruskan får du från en ungbjörk, 3-5 meter hög.
  • 20-30 lövade kvistar ca 50 cm långa. En perfekt kvist är rak och ganska styv med bra spänst ända ut i toppen. Den kan böjas utan att brytas, och återtar genast formen. Ruskan ska bli så yvig som möjligt, så man bör välja kvistar med täta blad och gärna några lika långa förgreningar.
Basturuska

Två smarta rusktips:

1 Basturuskan blir som bäst om du doppar den i varmt vatten och därefter lägger den över de heta stenarna. Sedan är det bara att njuta av den härliga doften och piskmassagen.


2 Häng upp ruskan och låt den torka mellan bastubaden och lägg den i ett mörkt svalt rum. Nästa gång du vill använda ruskan blötlägger du den på nytt. På detta vis kan du använda den om och om igen.

Tips!
Låt ruskan torka mellan varje bad så håller den längre

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

208°

Diskutera :