• Kultur & historia
357°

Bastuns historia

Nomadfolk i Persien, de gamla grekerna, våra svenska vikingar – alla har de badat bastu. Bastuns historia är lång och brokig.

Från jordsauna till elektriska aggregat

Bastubad är en mycket gammal företeelse men exakt hur gammal  den är råder det delade meningar om. Vi vet att redan för 3 000 år sedan fanns det så kallade ”svettbad” hos nomadfolk i Persien.  Även de gamla grekerna fastslog att regelbundna kroppsövningar och renande bad var bra för hälsan. Deras bastuanrättningar låg i lyxiga marmorbadhus medan romarnas varmbadsrum  ”caldarium” låg i anslutning till deras termalbad.

Till norden kom bastun för ungefär 2 000 år sedan. I Finland kallas bastu för sauna som är en sammanslagning av orden ’Savu’ och ’Maja’ vilket betyder rökstuga. Den första finska saunan började med en jordvariant utan skorsten nergrävd i en sluttning därefter kom röksaunan även den utan skorsten, sedan gick utvecklingen snabbt fram till dagens elektriska aggregat (fast röksauna används också idag). 

Hett hos vikingarna 

Sverige har nästan lika lång bastutradition som Finland. Man har hittat anteckningar som får oss att tro att vikingarna tog med sig bastubadandet från den tid då de härjade i Konstantinopel, nuvarande Istanbul i Turkiet. När de kom hem byggde de egna badhus av trä. Badstugorna eldades upp till hög värme, varefter de gick nakna in i huset och hällde ljummet vatten över sig. De tog björkris i händerna och hudflängde sig tills de nätt och jämt överlevde. Kvicknade till gjorde de tack vare en iskall skopa vatten. Och självklart avslutade vikingarna ritualen med en stor festmåltid.

"De tog björkris i händerna och hudflängde sig tills de nätt och jämt överlevde"

Syndens näste

År 1684 öppnade man det kända badhuset Rosenbad (nuvarande regeringskansliet) i Stockholm. Badhuset fick sitt namn från de rosor som ströddes ut i bastun inför en kvinnas giftermål.

1725 var ett mörkt år för svenskt bastande då det förbjöds i nästan hela landet. Bastur blev plötsligt synonymt med syndens boningar och syfilisepidemier kopplade till prostitution. Att basta och att svettas blev ofint. Men i Finland, Ryssland, Estland och nordligaste Sverige struntade man i förbudet för alla visste att här var bastandet enbart en trevlig familjeaktivitet.

I och med förbudet svalnade intresset för bastun och det är inte förrän i början på 1900-talet som det återuppstår.

 

"Bastur blev plötsligt synonymt med syndens boningar"

Bastuaggregatens intåg

Vi har nu kommit fram till modern tid där bastuaggregatet får en framträdande roll. I Finland år 1950 grundar entreprenören och bastufantasten Tapani Harvia (1920-1998) företaget Harvia.

År 1950 tillverkar han den första vedeldade Harvia-ugnen för eget bruk och några år senare börjar produktionen för försäljning.

I slutet av 1950-talet började Harvia tillverka bastuugnar med kontinuerlig uppvärmning och på slutet av 1980-talet levererar företaget sina första elbastuaggregat vid sidan av de vedeldade.

I dag är Harvia en av världens ledande tillverkare av bastuaggregat och marknadsledande på bastuområdet i Finland. Förutom aggregat tillverkar Harvia bastur, bastuinredningar och basturelaterade produkter. Du kan hitta dem hos www.k-rauta.se

Här hemma i Sverige hette bastuaggregatets fader Sven-Olof Jansson. Han hade 1949 en liten verkstad i en vedbod på gården hemma i Halmstad. Där utvecklade han ett bastuaggregat genom att skruva ihop olika värmekomponenter som han använde i sin egen bastu. Det resulterade så småningom i det världskända bastuföretaget Tylö. I dag ägs Tylö av finländska Helo Group där ingår varumärken som Helo, Finnleo och Kastor.

Bad + stuga = badstuga = bastu Det svenska ordet bastu är en förkortning av ordet badstuga. Badstugorna dök upp på 1400-talet i Sverige och kallades även för ”svettestugor”. Eftersom tvålen inte fanns svettades smutsen bort, därav namnet.

Rum med flera funktioner Förr var bastun ofta hemmets renaste rum och hade därför flera funktioner. Kvinnor har fött barn där, det har använts som tvättstuga och till torkning och rökning av mat. Vem har inte hört talats om basturökt skinka?


VSSTE DU ATT…

I Sverige finns det ca 275 orter med ordet bastu i sig till exempel Bastuträsk, Bastuliden, Bastuberget…

 

Senaste nytt!

För inte så länge sedan hittade arkeologerna på ön Westray(en av Orkneyöarna i Skottland) en 6 000 år gammal bastu tillsammans med ett trettiotal andra byggnader. Forskarna tror att bastun användes vid olika spirituella ceremonier, för rening av kropp och själ men även för förlossningar och som plats dit äldre och sjuka kunde komma för att dö.

Källa: heritagedaily.com

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

357°

Diskutera : Vad använder du din bastu till?