• Miljö
  • Kultur & historia
135°

Bastubad från andra kulturer

Bastuvärlden är färgstark i Sverige. Förutom traditionell finsk sauna hittar du även orientalisk hamam, rysk banya och tysk aufguss.

Finsk sauna

I Finland finns det nästan 3 miljoner saunor. Sauna är också det låneord som är mest populärt utomlands.

För finnarna är saunabaden en livsstil, det ingår som naturlig del i deras kultur och handlar minst lika mycket om en social samvaro som en reningsprocess. I saunan diskuterar man allt mellan himmel och jord och finska affärsmän träffas hellre i en sauna och pratar affärer än i traditionella mötesrum.

Björkruska och tjärtvål

Temperaturen i en finsk sauna ligger mellan 60 - 100 grader. För att skapa ånga kastar man vatten på en värmekälla. Huden smiskar man med en björkruska så kallad ”vihta” och får på så sätt igång blodcirkulationen.

 

Till slut kyls kroppen av med en dusch - alternativt dopp i isvak eller rullande i snö för den som vågar.

Många gillar också att använda tjärtvål och tjärschampo i samband med bastandet.

Rök-och jordsauna

Finlands saunahistoria började med röksaunor som används fortfarande i Finland. En röksauna saknar skorsten, man vedeldar i flera timmar och därefter vädras röken ut. Vi berättar mer om detta i artikeln bastuns historia.

Även jordsaunor saknar skorsten. De är nergrävda i jorden i en sluttning. Väggarna lagrar värme och ger en behaglig temperatur.

Aufguss

Aufguss  betyder ”hälla på” och har sina rötter i tysk bastukultur som startade i början på 1980-talet. Principen är som i en svensk bastu att man häller vatten över bastustenarna fast här blandar man i eteriska oljor i vattnet och får en härlig doft i basturummet. 

Ceremoni

En Aufguss har en bastuvärd (även kallad Aufgussmeister) och bastandet liknar mer en ceremoni. Bastuvärden använder en handduk, solfjäder, ruska eller något annat vindskapande redskap för att vifta ner värmen och sprida doften bland bastugästerna. Att lära sig den speciella vifttekniken kräver utbildning.

Berthold Saar är Aufgussmeister på Hellasgården i Stockholm berättar att en vanlig sittning varar 5-14 minuter och bastutemperaturen brukar ligga mellan 60-90 grader. Bastugästerna består av män och kvinnor i olika åldrar. 

 

Vissa är helt avklädda, andra har handduk. På Hellasgården har man Aufguss blandat kvinnor och män men också separat. 

Mjukgörande honung, oljor eller peelande salt är produkter som brukar användas i samband med Aufguss.  

Flera av gästerna är även vinterbadare. Då vinterbad i kombination med Aufguss ger en härlig känsla för både kropp och själ.

Intresset för aufguss är så pass stort att det ordnas  världsmästerskap i aufgussteknik där aufgussmeisters från hela världen tävlar.

Här kan du se en sådan tävling:

https://www.youtube.com/watch?v=HFgJiOTirRo

Banya – bastubadet från Ryssland

Det ryska bastubadet, banya, har funnits i Ryssland sedan urminnes tider och bygger på gamla ryska tvagningsritualer. Nu har banya anlänt till Sverige och vi känner igen flera inslag från den finska saunan bland annat användningen av lövruskor och snörullandet.

En banyaritual inleds i den varma ångan för att sedan fortsätta med en iskall dusch eller snörullning. Därefter återgår man till ångbastun. Ritualen stimulerar blodcirkulationen och boostar immunförsvaret.

I vissa banyarum finns en banyaterapeut som hjälper till att piska kroppen och sätta igång cirkulationen, ge en kroppsskrubb och vifta med ruskan. För även inom banyan använder man ruskor gjorda av blöta ekblads- eller björkkvistar.

Ritualen fortsätter med att man smörjer in hela kroppen med bodylotion eller kroppsolja. Avslutningvis bjuder en del finare banyor på rysk kaviar och cirkulationsfrämjande vodkashot.

Till sist - en attiralj man inte får glömma då man badar banya är den obligatoriska ullmössan! Lika bra som den skyddar mot kyla så skyddar den mot överhettning av huvudet och gör bastubadandet mer njutbart.

Ångbastu En banyaritual inleds i den varma ångan för att sedan fortsätta med en iskall dusch eller snörullning

Orientalisk hamam


Från Mellanöstern, Nordafrika och Turkiet kommer bastuvarianten hamam. Ordet betyder ”värmespridare” och här är det ångan som står i centrum. Det är 40-50 grader varmt i en hamam med en hög luftfuktighet.

Många bad är uppdelade mellan en manlig och en kvinnlig avdelning. I en hamam går man inte omkring naken utan skyler sig med ett speciellt skynke (pestemal) runt kroppen.

Tidigare gick man till hamam för att tvätta sig eftersom man inte hade rinnande vatten hemma. Hamam blev också ett rum för rituell rening och placerades ofta i anslutning till en moské.

I en hamam skrubbar man kroppen med en skrubbhandske (kesa) tillsammans med en svart krämig tvål (beldi), även kallad för marockans olivtvål, man kan också använda Aleppotvål som löddrar ordentligt.

På offentliga hamam kan man få kroppen skrubbad av en hamammästare. Skrubbens syfte är att ta bort döda hudceller och få igång blodcirkulationen. Därefter sköljer man av allt och smörjer in sig med den mineralrika marockanska rhassoulleran som tar bort orenheter och har använts som skönhetsprodukt i över tusen år. 

Ritualen brukar avslutas med en härlig kroppsmassage med läkande arganolja samt ett glas rykande sött myntate. 

 

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

135°

Diskutera :