• Hälsa
85°

Basta dig i form med aromaterapi

Spänd och stressad? Trött, orkeslös eller bara förkyld? Testa aromaterapi och basta dig i form. Aromaterapi är bra för både kropp och knopp.

Aromaolja, eterisk olja eller bastudoft – kärt barn har många namn. Aromaterapi handlar om dofter. Härliga dofter som framkallar bilder av sommar och sol, smakrika frukter och eldiga kryddor. Aromaoljorna har läkande, avslappnande eller uppiggande egenskaper och det finns hjälpande oljor till nästan alla slags åkommor.

I aromabastuns behagliga värme, där temperaturen bör ligga mellan 70 och 80 grader, blir effekten fantastisk. Aromaterapin ger en bastuupplevelse som du inte längre bara kan få på stora spaanläggningar utan även som privat bastuägare om du vill sätta guldkant på ditt bastande.

Varje besvär har sin egen olja

Om du är orkeslös, trött och okoncentrerad: Citrusdofter är stärkande, ger ny energi och stimulerar koncentrationen. Välj citron, lime, apelsin- eller bergamottolja. Även Rosmarinolja anses pigga upp och göra de små gråa mer alerta.

Om du är spänd, utarbetad, oroad, stressad, har sömnsvårigheter eller huvudvärk: Lavendelolja är aromaoljornas kung, känd för sina avslappnande och lugnande egenskaper. Patchouliolja och sandelträolja har båda en avslappnande effekt. Tänk på att dofterna är orientaliska och därför ganska tunga så lider du av huvudvärk bör du välja en lättare doft.

Om du är förkyld, har andningsbesvär, värk i muskler och leder: Mynta, tallbarr-eller eukalyptusolja är bra mot olika förkylningssymptom. Dofterna används ofta i hamam, den turkiska ångbastun, men fungerar lika bra i alla slags bastur. Mejramolja kallas för ” den läkande oljan” och anses vara bra mot muskelvärk och stelhet. Perfekt efter ett tufft pass på gymmet. 

 

I bastun gör så här:

  • Välj den doft som passar din sinnesstämning/åkomma bäst. Produkttips: Bastudoft Nikkarien Eucalyptus eller citron.
  • Tillsätt angiven mängd droppar i en bastuhink/bastustäva fylld med vatten (2-5 l). Produkttips: Bastustäva Nikkarien 4 L trä. Bastustäva Cello Spa Aluminium.
  • Blanda med en bastuskopa/bastuslev. Produkttips: bastuskopa Cello spa trä.
  • Häll vattnet över bastustenarna/bastuaggregatet. Produkttips: Harvia bastusten.
  • Slappna av, andas långa djupa andetag, blunda och njut.

*Observera att tillvägagångssättet kan variera beroende på bastutyp.

 

 

Även Faraonerna gillade aromabad

Redan för 4 000 år sedan visste egyptierna att aromaoljorna var läkande både för kropp och själ, även de gamla grekerna och romarna tog aromabad i medicinska syften. Idag används aromaterapin inom alternativmedicinen världen över och är extra populärt i Kina.

” Att oljorna är läkande för kropp och själ visste redan de gamla grekerna. ”

3 tips när du köper eterisk olja!

1Det är bra om flaskan med oljan är mörk så att den skyddas mot solljus. Det ger oljan längre livslängd

 

2En pipett i flaskans kork underlättar dosering eftersom det bara handlar om några droppar koncentrat som ska blandas ut i vatten

 

3Droppa aldrig eterisk olja outspädd direkt på bastustenarna/aggregatet, det kan vara brandfarligt!

 

 

Ge oljan längre livslängd Olja får längre livstid om flaskan med oljan är mörk, då skyddas den mot solljus.


Hår inpackning av frukt, grönt & öl

Förutom olja är även feta frukter bra för håret t ex avocado och banan. Avocado är bra för torrt hår och banan om man vill få fylligare hår. Även öl ger volym till håret och ger massor med B-vitamin som får hår och hud att må bra.

1 mogen avocado

3 msk olivolja

 

Gör så här:

Mosa avocadon och blanda med olivoljan till en slät massa. Massera in i håret. Låt verka i bastun i 30 minuter, skölj noggrant.

"tips"
Gör en hårinpackning innan du bastar

Här hittar du bastudofter, bastuhinkar/bastustävor, skopor, bastusten och aggregat:

k-rauta.se/byggvaruhus/bastutillbehör

 

Exempel på försäljningsställen för aromaoljor:

http://www.aromacreative.se/

http://www.aromashopen.se/

Hett eller inte?


Höj värmen om du gillar innehållet!

85°

Diskutera : Vilken aromadoft skulle du vilja ha i bastun?